Een woning verliest via verschillende vlakken warmte

Het is dus belangrijk te begrijpen waar je nu het snelste de meeste besparing behaalt. Omdat warmte omhoog wil verlies je minder makkelijk energie via de vloer. Het voordeel is dat wanneer je dus maar een beetje isoleert je de warmte veel makkelijker kunt tegen houden. Met een kleine investering kun je dus wel direct 7% van het totale verlis aanpakken. Isoleer je echter het dak dan pak je eigenlijk direct de grootste boosdoener aan. Warmte wil immers omhoog. Opstijgende warmte kun je dus ook al tussen de 1e en 2e verdieping tegen houden/afremmen. Hierdoor kun je eenvoudig enorm veel besparen. Je wilt namelijk de warmte niet boven in de nok van het huis voelen maar liefst daar waar je het meeste bent, logisch.
  • Via het dak 30% 30%
  • Door de muur 25% 25%
  • Door de vloer 7% 7%
  • Via de ramen kieren etc. 38% 38%

Maar met welk product kun je dan het slimste isoleren?

Om dat te begrijpen moet je eerst weten dat een huis door meerdere soorten warmte energie verliest. Er is namelijk niet 1 soort warmte maar er zijn dus 3 soorten warmte die een product eigenlijk zou moeten kunnen tegen houden.

Stralingswarmte voelen we het beste (denk maar aan een straalkachel op een terras in de winter). Dit is dus de belangrijkste soort warmteverlies die we moeten proberen tegen te houden. Dat kan met producten die een emissiecoefficient hebben die lager ligt dan E 0,1. Convectie/luchtverplaatsing kan eveneens een grote boosdoener zijn. Denk maar eens aan de wind die door een trui heen blaast in de winter. Daarom is luchtdicht bouwen zo belangrijk. En geleiding wordt vooral bepaald door contactpunten in de constructie. Denk maar aan het verschil tussen een ijsblokje net wel of net niet aanraken. TIP 1: Weerkaats de zomerzon voor meer comfort. TIP 2: LET OP! De emissiecoƫfficient van reflectiefolies moet lager dan E 0,1 zijn wil het stralingswarmte kunnen weerkaatsen! TIP 3: Producten met Alu cachering zijn meestal niet in staat om straling te kunnen weerkaatsen en deze zuigen dus nog steeds de warmte op.

Een woning verliest namelijk op 3 manieren warmte:

  • conductie/geleiding 7% 7%
  • convectie/luchtverplaatsing 28% 28%
  • straling 65% 65%